0
0

آموزش دانلود DEM از وبسایت‌ها، سامانه EEE و نرم‌افزار QGIS

399 بازدید
آموزش دانلود DEM از وبسایت‌ها، سامانه EEE و نرم افزار QGIS

در این ویدیو شما آموزش دانلود DEM از وبسایت‌ها، سامانه EEE و نرم‌افزار QGIS را یاد خواهید گرفت. فایل مدل ارتفاعی یک فایل پر کاربردی است که دانشجویان علوم محیطی در شروع پروژه و کارها در مرحله اول از این فایل استفاده می‌کنند.

آموزش دانلود DEM از وبسایت‌ها، سامانه EEE و نرم‌افزار QGIS
مدل ارتفاعی حوضه دریاچه ارومیه

مدل ارتفاعی زمین Digital Elevation Model

مدل رقومی ارتفاع (DEM) مجموعه‌ای از داده‌های رقومی می‌باشد که در تهیه مدل توپوگرافیک سطح زمین به کار می‌رود. بدین معنا که پدیده‌های سطح زمین را به صورت مدل‌های واقعی یا فرضی می‌سازد. مدل‌های رقومی ارتفاع برای ساخت پوسته زمین از مدل برداری و رستری استفاده می‌کنند. به عبارت دیگر فرمت‌های قابل استفاده برای DEM، در حالت رستری، شبکه سلولی منظم است که برای هر سلول مقدار ارتفاع موجود است و در حالت برداری یا وکتوری مجموعه مشاهدات نقطه‌ای منظم است که هر نقطه دارای مختصات جغرافیایی (XوY) و مقدار ارتفاع ( Z) می‌باشد.

مدل رقومی ارتفاعی یا همان DEM، در واقع یک فایل رستری در GIS می‌باشد که هر سلول آن دارای مقدار یا ارتفاع می‌باشد. بنابراین داده‌های DEM، فایلی است شامل ارتفاع در ناحیه بخصوص و در یک شبکه منظم بر روی سطح برهنه زمین. هرچه این شبکه دارای سلول های کوچکتری باشد، DEM ایجاد شده جزئیات بیشتری از پستی و بلندی های سطح زمین را مشخص می‌کند.

تفاوت DEM، DTM، DSM چیست؟

DEM: مدل رقومی ارتفاع (Digital Elevation Model):

DEMها به صورت یک فایل رستری (به صورت پیکسل پیکسلی) می‌باشند.مبنای اندازه گیری این ارتفاع در اکثر مدل‌های جهانی، سطح آب‌های آزاد است ولی مدل‌های رقومی محلی، می‌توانند سطح مبنای ارتفاعی محلی داشته باشند.

DTM: مدل رقومی زمین (Digital Terrain Model):

DTM یک مدل رقومی ارتفاعی است که ارتفاع سطح زمین طبیعی را برای ما نمایش می‌دهد. با استفاده از مدل رقومی ارتفاعی می‌توان تغییرات توپوگرافی سطح زمین را مشاهده نمود و عوارض مصنوعی و ساخت دست انسان در آن قابل مشاهده نیست.

DSM: مدل رقومی سطح (Digital Surface Model):

DSM مدل رقومی سطح منطقه است که تمامی عوارض موجود را برای ما (اعم از طبیعی و مصنوعی) مدلسازی می‌کند. با این مدل ما می‌توانیم ارتفاع ساختمان‌ها ، درختان و … را به صورت مدلسازی شده مشاهده کنیم.

پروداکت‌های DEM؟

1-پروداکت DEM-SRTM:

شاتل راداری SRTM   با عنوان کامل Shuttle RADAR Topography  Mission در فوریه سال ۲۰۰۰ میلادی ماموریت خود را آغاز کردو مدل‌های رقومی با دقت ۳۰ و ۹۰  را تولید کرده است. هم اکنون این پروداکت از طریق سایت earth explorer  برای تمامی کاربران با دقت ۳۰ و ۹۰ متر بصورت رایگان در دسترس است.

2-پروداکت DEM-ALOS:

ماهواره Alos Palsar 1  یکی از ماهواره‌های راداری پرکاربرد سنجش از دور در سال‌های اخیر است که توسط سازمان فضایی کشور ژاپن طراحی شده است. هم اکنون داده‌ها و تصاویر حاصل از این سنجنده بصورت رایگان و با دقت ۱۲/۵ و ۳۰ متر در دسترس است. پروداکت ماهواره ALOS 30m برای تمامی مناطق دنیا در دسترس است با این حال پروداکت ۱۲/۵ متری آن برای برخی از مناطق هنوز تولید نشده است.

پروداکت DEM-ASTER:

استر (ASTER) یکی از سنجنده‌های اپتیکی پرکاربرد در سنجش از دور است که بر روی ماهواره ترا سوار شده است. با این حال توان تفکیک مکانی بالای این سنجنده و هم پوشانی بیش از ۶۰  درصدی فریم های آن امکان تولید مدل‌های رقومی زمین با استفاده از داده‌های اپتیکی زوج استریو را به شکل مطلوبی فراهم کرده است. 

کاربرد داده‌های DEM

  • تهیه نقشه شیب منطقه
  • تهیه نقشه جهت شیب منطقه
  • تولید مدل سه بعدی منطقه
  • تهیه نقشه طبقات ارتفاعی منطقه (به‌ویژه در مطالعات هواشناسی و موضاعات مرتبط با توگرافیکی)
  • استخراج خطوط تراز (خطوط منحنی میزان) منطقه
  • تهیه نقشه میداد دید منطقه (View shede)
  • تهیه نقشه سایه روشن منطقه (Hill shede)
  • استخراج رودخانه از در نرم افزار GIS از بخش Hydrology
  • حوضه‌بندی منطقه در نرم افزار GIS
  • شناسایی پدیده‌های ژئومورفولوژیکی (دره‌ها و …)
  • و …

ویدیو آموزشی

در این ویدیو شما در مرحله اول نحوه دانلود DEM از وبسایت زمین شناسی ایالات متحده برای پروداکت‌های SRTM و ASTER با دقت 30 متر را یاد خواهید گرفت و سپس نحوه دانلود پروداکت SRTM از وبسایت اختصاصی این پروداکت با دقت 90 و 30 متر و در مرحله بعد نحوه دانلود پروداکت ALOS با دقت 12.5 متر و سپس دانلود DEM از سامانه Earth Engine Explorer (EEE) در منطقه وسیع‌تر را یاد گرفته و در نهایت نحوه دانلود DEM با استفاده از نرم‌افزار QGIS را یاد خواهید گرفت.

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://worldgis.ir/?p=1701
اشتراک گذاری:
برچسب ها:

نظرات

0 نظر در مورد آموزش دانلود DEM از وبسایت‌ها، سامانه EEE و نرم‌افزار QGIS

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.